НАЈНОВО

ВестиЕкономија

Азиските берзи паднаа

Цените на акциите во Азија паднаа денеска, како и Волстрит во петокот, бидејќи инвеститорите стравуваат дека американската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки на повисоки нивоа од очекуваното.

Индексот MSCI на азиско-пацифичкиот регион, со исклучок на Јапонија, беше намален за 1,5 отсто за околу 7 часа. Истовремено, индексот Никеи зајакна за 0,5 отсто на токиската берза, додека цените на акциите во Австралија, Шангај, Јужна Кореја и Хонг Конг паднаа меѓу 0,2 и 2,3 отсто.

Така, индексите следуваат по остриот пад на цените на акциите на Волстрит во петокот, откако беше објавено дека во јануари во САД бројот на вработени се зголемил за 517.000, додека аналитичарите очекуваа само околу 187.000.

Стапката на невработеност, пак, падна на 3,4 отсто, додека се очекуваше зголемување на 3,6 отсто.

Тие податоци ги доведоа во прашање пазарните проценки за натамошно зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Аналитичарите: Веруваме дека економските услови ќе останат премногу силни
Неодамна кон средината на минатата недела, инвеститорите се надеваа дека ФЕД ќе го забави темпото на зголемување на каматните стапки и дека конечната каматна стапка, односно каматната стапка со која ФЕД ќе го заврши процесот на зголемување на цената на пари, би биле помалку од 5 проценти.

Но, во петокот проценките се сменија. Така, сега на пазарот на пари се очекува ФЕД да ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени и во март и во мај, па крајната каматна стапка би достигнала 5 отсто.

Покрај тоа, има се помалку надеж дека американската централна банка би можела да почне да ги намалува каматните стапки оваа година.

Поврзани новости