ВестиЕкономија

Биткоинот повторно ја надмина пазарната капитализација на Visa

Биткоинот, водечката светска криптовалута, порасна за 15% во изминатата недела и се тргува за 24.885 американски долари, надминувајќи го гигантот за плаќања Visa по пазарна капитализација по трет пат во историјата.

Пазарната капитализација од 479 милијарди долари на биткоинот моментално е околу 10 милијарди долари над пазарната вредност на Visa од 469 милијарди долари, што го прави 11-тото најголемо богатство во светот, според пазарната капитализација на компаниите.

Промената доаѓа неколку дена откако биткоинот го објави својот прв неделен „крст на смртта“ бидејќи накратко се искачи над 25.000 американски долари за прв пат од август 2021 година, по рекордниот јануари за првата криптовалута во светот.

Биткоинот ја надмина Visa во пазарна капитализација за прв пат во декември 2020 година, кога цените на биткоинот за прв пат надминаа 25.000 долари.

Пазарната капитализација на биткоинот е исто така околу 135 милијарди американски долари повисока од пазарната капитализација од 344 милијарди американски долари на Mastercard, која е втората по големина корпорација за обработка на плаќања во светот.

Поврзани новости