Овој рецепт е едноставен, па може да го правите дури и ако не сте премногу вешти во кујна.
Ако сте во потрага по поразличен рецепт за ручек, тогаш одлучете се за овие полнети модри домати.
Комбинацијата на доматите и моцарелата со свежиот босилек на крај, ќе ви даде одличен вкус, а може да го подготвите и како прилог за кога пречекувате гости.
Потребни состојки:
- 2 средни модри домати
- 2 лажички маслиново масло
- Сол и бибер по вкус
- 100g мелени домати од конзерва
- 1 чешне лук, изгмечено
- 170g моцарела
- Свеж босилек, исечкан
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови и обложете тавче со алуминиумска фолија.
- Модрите домати исечете ги на половина. Потоа со нож нежно направете рез, внимавајќи да не ја дупнете кората. Додајте маслиново масло, сол и бибер по вкус.
- Така подготвените модри домати печете ги во рерна околу 30 минути, па потоа извадете ги и оставете ги да се оладат.
- Кога ќе се оладат, извадете го внатрешниот дел со лажица. Извадената смеса исечкајте ја на коцки и ставете ја во сад.
- Додајте ги доматите, лукот, бибер и сол по вкус.
- Во тава за печење додајте малку од доматите од конзерва на дното.
- Одозгора ставете ги модрите домати и наполнете ги со подготвениот фил. На крајот ставете ја моцарелата.
- Печете околу петнаесетина минути, додека не се стопи моцарелата.
- На крај одозгора ставете свеж босилек.