НАЈНОВО

ЗабаваЗанимливости

Валенсија станува првиот шпански град кој експериментира со четиридневна работна недела

Градот Валенсија од вчера (10 април) започна да експериментира со четиридневна работна недела.

Во пилот-проектот промовиран од Градскиот совет, неговата цел е да го тестира влијанието на четиридневната работна недела во градот. Ќе ги анализира последователните последици врз продуктивноста, слободното време, мобилноста, економијата и здравјето на луѓето кои работат 32 часа неделно.

Овој предлог беше заснован на процес на дијалог со вклучување на синдикатите, компаниите, соседските организации, институциите и другите социјални субјекти. Слични експерименти неодамна беа спроведени во други земји, вклучувајќи ги Литванија, Обединетото Кралство, Нов Зеланд, Германија, Шведска, Исланд, Португалија и Јапонија.

Поврзани новости