НАЈНОВО

Македонија

Владата ја тргна забраната за слетување на авионот на Сергеј Лавров во Скопје

Неофицијално Владата денеска на седница ја тргнала забраната за прелет и слетување на руски државни воздухоплови над и во земјава.

Седницата се одржала во онлајн формат во претпладневните часови, но засега нема потврда дали ова ќе значи дека на престојниот министерски состанок на ОБСЕ, кој ќе се одржува од 29-ти ноември до 1-ви декември, ќе биде дозволено присуство на шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров.

Рестриктивни мерки за Руската Федерација беа воведени по агресијата врз Украина.

Шефот на дипломатијата Бујар Османи, кој е и актуелен претседавач со ОБСЕ, во изминатиот период повеќепати повтори дека се надева дека сите земји членки на организацијата ќе бидат претставени на највисоко дипломатско ниво во Скопје.

Поврзани новости