НАЈНОВО

ВестиСвет

Во Америка – Таблетите за спречување на бременост од сега дозволени во аптеките

Малопродажните аптеки во Америка можат за првпат да издаваат апчиња за абортус мифепристон, според новата одлука на администрацијата на претседателот Џозеф Бајден.

Во моментов, пациентите можат да добијат мифепристон само лично од здравствен работник.

За тоа сепак ќе биде потребен лекарски рецепт, но пациентите сега ќе можат да го подигнат лекот во аптека или со нарачка.

Одлуката би можела значително да го прошири пристапот до апчиња за абортус, кои сочинуваат повеќе од половина од сите абортуси во Америка, според произборниот институт Гутмахер.

Сепак, политичката ситуација и тензиите околу прашањето за абортусот во Америка најверојатно ќе влијаат на тоа дали аптеките навистина ќе им ја понудат на пациентите таблетите.

Прочитајте повеќе на Изворот за оваа информација.

Поврзани новости