НАЈНОВО

ВестиЕкономија

Вредноста на доларот продолжува да паѓа

Индексот на доларот кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути се движи околу 100,78 поени, додека вчера во овој момент изнесуваше 101,47 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута се лизна од вчерашните 133,20 на 132,45 јени.

Американската валута ослабе и во однос на европската, па цената на еврото достигна 1.1070 долари, највисоко ниво за една година, додека вчера во овој момент беше 1.0985 долари.

Зајакнувањето на еврото е последица на очекувањата дека Европската централна банка (ЕЦБ) на следната сесија ќе ги зголеми клучните каматни стапки за дополнителни 0,50 процентни поени, со што би се намалила разликата во каматните стапки меѓу САД и еврозоната.

Цените на нафтата, пак, повратија дел од вчерашните загуби. Цената на барелот на лондонскиот пазар утрово зајакна за 0,35 отсто, на 86,40 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 0,46 отсто, на 82,55 долари.

Поврзани новости