НАЈНОВО

Балкан

Грција со нови строги правила за возачите! – Новиот закон опфаќа две групи возила, еве кои услови мора да ги исполнувате

Во Грција стапува на сила нов закон кој се однесува на електрични, хибридни и други возила напојувани со алтернативни горива како течен или природен гас кои користат фериботи или бродски услуги за време на патувањето.

Туристичката агенција Nikana.gr на социјалните мрежи и на веб-страницата Anek.gr, објави соопштение според кое се известуваат возачите кои за Грција патуваат со автомобили, користат фериботи и бродови дека „нов закон на Министерството за поморство и крајбрежната стража стапи во сила и се однесува на електрични и хибридни возила, како и возила кои користат други алтернативни горива, како течен или природен гас“.

Според новиот закон во Грција, новите услови се:

– од безбедносни причини, батериите на електричните и хибридните возила не смеат да се полнат повеќе од 40 проценти од вкупниот капацитет, со задолжителна контрола на температурата, а полнењето на акумулаторот на брод или траект е забрането

– за автомобили што користат течен или природен гас, законот бара резервоарите да не се полнат повеќе од 50 проценти од вкупниот капацитет

На возачите не им е јасно како ќе изгледа проверката, па истото го истакнаа и во коментарите.

Тие напишале дека не им е јасно како ќе функционира тоа, додека поединци тврдат дека „оваа регулатива е многу оптоварена“.

„Како ќе утврдат колку бензин има во боцата… На Тасос бензинот бил значително поскап отколку на копното, и тоа е причината“, вели возач на автомобил на плин.

„Сигурно, пред да влезете во траектот, две колони ќе го измерат волуменот на гасот и батеријата“, додава друг.

Поврзани новости