НАЈНОВО

Балкан

Грчките земјоделци од денеска ги блокираат сите гранични точки

Грчките земјоделци соопштија дека од денеска на неколку часа ќе ги блокираат сите гранични премини. Полицијата ги предупредува возачите за прекин на сообраќајот од протестите на фармите, објави бугарскиот портал Новините.
Секој ден од 17:00 до 19:00 часот ќе ги затвораат сите гранични пунктови на Грција, порачаа земјоделците кои протестираат.

Не прецизираат дали ќе блокираат со трактори или со жив синџир, но ефектот е ист со блокирање на преминувањето на границата во двата правци. Тие се обврзаа дека блокадите и на патиштата и на пристаништата нема да се пролонгираат, за да не се влијае на снабдувањето со стоки.

Сите опозициски партии дадоа изјави за поддршка на земјоделците. Пратениците разговараа со демонстрантите, кои се на различни места со трактори. Им даваат рок од три дена на Министерството за земјоделски развој и на премиерот да одговорат позитивно на нивните барања без долги преговори и бесмислени ветувања, соопшти блокадата на автопатот.

Во близина на градот Лариса земјоделците запалија автомобилски гуми откако полицијата не им дозволи да ги стават тракторите на автопатот. Поради недоволна видливост поради чад, сообраќајот таму е во прекин во двата правци. Патниот сообраќај е во прекин и на многу други места во државата. Честопати истовремено ги блокираат и магистралните и обиколните правци, предупредуваат од сообраќајната полиција.

Поврзани новости