ВестиМакедонија

Денеска го славиме Свети Јован Златоуст: За мир на вашата душа, треба да го направите го ова

Македонската православна црква и верниците денеска ќе го одбележат денот посветен на примопредавањето на моштите на Свети Јован Златоуст

Свети Јован Златоуст во Македонија важи за еден од најучените светци, па се верува дека утре секој верник треба да земе драга книга и да прочита барем дел од неа.

Во некои делови и денес се верува дека на празникот Свети Јован Златоуст жените не смеат да земаат волна, конец или игли, бидејќи овој светител не сака тие да работат на неговиот празник, туку за сите подеднакво, со добра книга, опуштете се и посветете се на духовниот развој, а не на материјалното збогатување.

Ако веќе успевате да избегате од обврските во овој стресен период, прошетајте до црквата. Запали свеќа во чест на Свети Јован Златоуст и помоли му се. Ќе видите, после тоа сè во животот ќе ви оди полесно.

Празникот на овој светител и денес се празнува на 26 ноември, а денешниот ден е посветен на пренесувањето на неговите мошти од ерменското село Коман во Цариград во 438 година.

Свети Јован Златоуст е почитуван во целиот христијански свет. Бил патријарх во Константинопол и автор на книгата „За свештенството“, како и на неколку високоценети проповеди, поради што го добил и прекарот „Златна уста“. Верниците од нашите краишта и денес го нарекуваат „златна труба на православието“ поради упорноста и жарот со кои во своите говори на луѓето им укажуваше на силата и исправноста на христијанството.

Преданието вели дека бил многу почитуван меѓу обичниот народ, кому со задоволство им се обраќал и го толкувал Светото Писмо.

Поврзани новости