НАЈНОВО

ВестиМакедонија

Денеска е Св. Атанасиј Велики – среќен именден Атанас, Тане, Насте…

Свети Атанасиј се роди во Александрија. Во младоста стекна солидно образование. Уште како млад, неговата ревност ја забележа архиепископот Александар, па кога потпорасна го зеде за свој личен секретар.

Кога Александар се упокои на александриската катедра беше избран Атанасиј. Свети Атанасиј неколку пати беше прогонуван оттаму од еретиците и неколку пати се враќаше на катедрата.

Крајот на животот сепак го помина во својата црква во Александрија. Се упокои во 373 година.

Денес се слави заедно со свети Кирил Александриски (петтиот век), зашто и двајцата александријци во свое време излегоа во заштита на православието против аријанството и против несторијанството.

Поврзани новости