НАЈНОВО

ВестиМакедонија

Денес е Наоѓањето на главата на Свети Јован Крстител – за добро здравје на целото семејство, направете го ова

Настаните поврзани со мачеништвото на свети Јован Крстител се пренесени во светите евангелија според Матеј, Марко и Лука. Исус за него вели: „Никој роден од жени не е поголем од Јован (Крстител)“ (Лука 7:28).

Јован бил првиот свет маченик од христијанската вера, уапсен во 27 н.е., а маченички во 28 н.е. со обезглавување.

Кога царот Ирод дознал дека Исус прави големи чуда, се исплашил и рекол: „Тоа е Јован што го пресеков, тој воскресна од мртвите“.

Православната црква и верниците денес го слават Првото и Второто наоѓање на главата на свети Јован Крстител.

Според легендата, Јован Крстител бил обезглавен на барање и убедување на злобната Иродијада, сопругата на Ирод. После тоа, злобната Иродијада наредила главата на свети Јован да не се закопува заедно со телото, бидејќи се плашела дека „страшниот“ пророк некако ќе воскресне.

Така таа му ја зеде главата и ја закопа на некое скриено и нечесно место, длабоко во земјата. Нејзината дворјана Јована, добра и побожна жена, не можела да дозволи на тоа место да остане главата на Божјиот човек, па тајно ја ископала, ја однела во Ерусалим и ја закопала на Елеонската Гора.

Не знаејќи за тоа, кога царот Ирод дознал дека Исус прави големи чуда, се исплашил и рекол: „Тоа е Јован, кого го пресеков, тој воскресна од мртвите“. По извесно време, еден славен благородник, поверувајќи во Христа, ја напуштил функцијата и се замонашил, а како монах, со името Инокентиј, се населил на Јелеонска Гора, на самото место каде што била погребана главата на Крстител. Сакајќи да изгради ќелија за себе, ископал длабоко и пронашол земјен сад со глава во неа, за која мистериозно сфатил дека е онаа на Крстител. Ја бакнал и ја закопал на истото место.

Втора конверзија

На овој ден, значи, се слави првото и второто наоѓање на главата на свети Јован Крстител, како спомен на овие настани. По Божја заповед, таа чудотворна глава подоцна преминала од рака на рака, потонала во заборав и повторно била објавена, додека конечно, во времето на царицата Теодора и патријархот Игнатиј, не била пренесена во Цариград.

Многу чудесни исцеленија се случија од главата на Крстител. Интересно е што свети Јован не извршил никакви знаци за време на својот живот, но на неговите мошти им била дадена чудотворна сила.

Денес е задолжителен пост

Денешниот празник се паѓа среде Велигденскиот пост, па се подразбира дека на тој ден постат сите православни христијани. Правилото на постот на овој ден пропишува пост на масло, односно јадете храна зготвена во масло, дозволено е да пиете вино, не смеете да јадете риба. Во текот на целиот велигденски пост, рибата се јаде само на Благовештение и на Цветници.

Денес не смеете да работите тешка работа. Посебно е распространето верувањето дека на овој празник не се допираат ножеви и други остри предмети за да не се повредат раните на невино маченичкиот светец.

Заради сето ова, Крстовден нека биде ден на нови почетоци, ден на веселба, ден на благодарност. Размислете внимателно за тоа што ве прави вистински среќен, кренете ја главата кон небото и искрено заблагодарете му се на Бога.

Поврзани новости