НАЈНОВО

Македонија

Денес е Свети Андреј Првоповикан – никако не го правете ова во текот на денот, а особено оваа храна треба да ја пробате

Како што ги лекувал сиромашните и болните за време на неговиот живот, така дејството на неговите чудесни мошти продолжило и по неговата смрт, според легендите. Главата на светителот сега е во Рим, а едната рака во Москва.

Иако бил распнат на крстот, тој им се обратил на собраните луѓе од крстот, го проповедал христијанството и се молел на Бога до неговата смрт.

Свети Андреј Првоповиканиот, првиот следбеник и првиот Христов апостол, кој пострада на крстот заради неговата преданост на новозаветната вера.

Свети Андреј беше постар брат на Светиот апостол Петар и ученик на Свети Јован Крстител, и го проповедаше Евангелието во Византија и Тракија, во земјите од Дунав, а потоа во Русија и околу Црното Море, во Епир, Грција и Пелопонез, каде страдаше.

Со своите чудесни моќи лекувал многу болни луѓе, вклучувајќи ја и сопругата на кралскиот вицекрал во градот Патра, кого тој го одгледал од својот кревет, и таа ја прифатила христијанската вера. Поради тоа, гувернерот на Етеат бил многу лут и наредил да го распнат Свети Андреј и да го прободат со копја. Но, дури и тогаш, Свети Андреј не се предаваше, туку беше толку ранет и измачуван, сепак споделувајќи корисни лекции со луѓето од крстот, проповедајќи ја христијанската вера. Искрено молејќи му се на Бога, тој му ја предаде душата на 62-годишна возраст.

Како што ги лекувал сиромашните и болните за време на неговиот живот, така дејството на неговите чудесни мошти продолжило и по неговата смрт, според легендите. Главата на светителот сега е во Рим, а едната рака во Москва.

Според народните верувања, Свети Андреј се смета за заштитник на големи животни. Тој разговара со нив, и тие му се потчинети. Мечките го славеа Денот на Свети Андреј, верувајќи дека овој светец ги скротува мечките како кучиња и дека го обиколува светот јавајќи на овој sвер.

Вера и обичаи

Во пресрет на Денот на Свети Андреј, се готвеше пченка за мечки или посебна торта – кланица на мечка, која наводно била врзана за вилицата на мечката, за да не се коли добиток. Во некои места, Денот на Свети Андреј се нарекува и Денот на мечката.

Во планинските села, вообичаено е рано да се носи кланица за мечки на „мечкините места“, за мечките да не ги јадат говедата. Се верува дека мечките не им штетат или ги допираат луѓето на тој ден, и затоа не вреди да се оди на лов по нив. Пченка треба да се јаде на овој ден!

Многу забрани се поврзани со овој ден: Кожа не се штави, ниту нешто се прави со неа, ништо не се прави со облека – за мечките да не ја раскинат. Затоа, дури и денес, во „модерното време“, не треба да се мие, пегла, шие или да се прави нешто со облека.

Поврзани новости