НАЈНОВО

Македонија

Денес православните го слават Свети Атанасиј Велики (Зимски)

Православните верници денес одбележуваат празник посветен на Свети Атанасиј. Се родил во Александрија. Во младоста стекнал солидно образование. Уште како млад, неговата ревност ја забележал архиепископот Александар, па кога потпорасна го земал за свој личен секретар.

Кога Александар се упокоил на александриската катедра бил избран Атанасиј. Свети Атанасиј неколку пати бил прогонуван оттаму од еретиците и неколку пати се враќал на катедрата. Крајот на животот сепак го поминал во својата црква во Александрија. Се упокоил во 373 година.

Денес се слави заедно со свети Кирил Александриски (петтиот век), зашто и двајцата александријци во свое време излегле во заштита на православието против аријанството и против несторијанството.

Поврзани новости