Македонија

Денес се празнува денот на Светиот цар Константин и Светата царица Елена

Денес 3 јуни, Македонската православна црква и нејзините верници слават празник посветен на светиот император Константин и неговата мајка, царицата Елена.

Се верува дека овој празник е многу важен за сите жени по име Елена. На тој ден, треба да отидете во црква и да запалите свеќа за мачениците кои ги дадоа своите животи во одбрана на христијанството. Обичајот вели дека трипати треба да се миете со света црковна вода и така ќе го исчистите вашето тело и ќе се излечите од болести.

Константин Флавиј Валериј, подоцнежниот император Константин I, е роден во 274 година во Наис (Ниш), на таткото Константиј Хлорус и мајка Елена. По смртта на неговиот татко, во 306 година, војската беше прогласена за Август (ко-владетел) на северозападниот дел на Римската империја од страна на армијата. Иако бил политеист, тој бил љубезен кон христијаните.

Веднаш по приемот на престолот, императорот Константин имаше тројца големи непријатели: тиранинот Максиентиј во Рим, Скитите на Дунав и Византија. Пред борбата со Максентиј, според традицијата, на небото се појави сјаен крст како знак на победа, со зборовите: „Победи со ова“!

Тој наредил големиот крст да се носи пред војската и ја завршиле оваа борба како негова голема победа.

Веднаш потоа, Константин го издал славниот Едикт во Милано во 313 година, со што се стави крај на прогонот на христијаните.

После победата над Византија, тој изградил прекрасен главен град на Босфорот и го нарекол Цариград. Кога царот се разболел, апостолите Петар и Павле го повикале и го советувале епископот Силвестер да го крсти. После тоа, ужасната болест исчезнала од неговото тело.

Света Елена, мајката на царот, работела напорно за верата на Христа, а кога била во Ерусалим го нашла Светиот крст Господов и ја изградила Црквата на Воскресението Христово на Голгота, а потоа и многу други цркви во Светата земја (Израел).

На 80-годишна возраст, оваа света жена починала во 327 година, а царот Константин живеел уште десет години по неговата мајка. Починал во градот Никомедија во 337 година, а бил погребан во црквата на светите апостоли во Цариград.

На овој ден важно е да ја прочитате оваа молитва:

„Господи, откако го виде на небото знакот на Твојот Крст, слично на Павле, не од луѓе беше повикан Твојот апостол меѓу царевите, престолниот град во Твои раце го предаде, па, по молитвите на Богородица, секогаш чувај го во мир, единствен Човекољупче. Амин!“

Поврзани новости