НАЈНОВО

Економија

Доларот ослабе, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

На девизните пазари во претпалдневнтоо тргување во средата падна вредноста на американскиот долар во однос на кошничката валути.

Индексот на доларот, кој ја искажува вредноста на американската во однос на другите шест најважни светски валути, претпладнево се движи околу 105,05 поени, додека вчера во истиот период од тргувањето изнесуваше 105,25 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 156,30 на 156,35 јени. Сепак, американската валута ослабе во однос на европската, па цената на еврото достигна 1,0820 долари, додека вчера во истиот период изнесуваше 1,0785 долари.

Цените на нафтата, пак, повратија дел од вчерашните загуби. Цената на барелот на лондонскиот пазар претпладнево зајакна за 0,66 отсто, на 82,90 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 0,73 отсто, на 78,60 долари.

Поврзани новости