Економија

Доларот ја врати доминацијата на пазарите, нафтата благо порасна

Доларот се врати на пазарите откако приносите на американското Министерство за финансии останаа покачени. Запирањето на собирот на глобалниот ризик дојде на позадината на петочниот извештај за нефармските плати, кој покажа дека американската економија отвори многу повеќе работни места отколку што се очекуваше во мај и годишниот раст на платите повторно забрза, нагласувајќи ја отпорноста на пазарот на трудот.

Резултатите од извештајот за платните списоци што не се од земјоделството во Соединетите Американски држави предизвика скок во доларот, додека апетитот за ризик се влоши. Нефатмерските платни списоци во САД се зголемија за 272.000 за мај, многу повеќе од консензусните прогнози за околу 180.000, иако имаше мала надолна ревизија за април на 165.000 од 175.000 пријавени претходно.

Фјучерсите сега покажуваат приближно 36 базични поени (bps) намалување на цените за ФЕД, што е намалување од 50 bps минатата недела. Шансите за циклус на олабавување кој започнува во септември исто така се продолжија.

Последниот развој на настаните доаѓа пред одлуката за политиката на ФЕД во средата, при што податоците за инфлацијата во САД за мај треба да бидат објавени непосредно пред тоа.

Приносите на американското Министерство за финансии на сличен начин се зголемија во понеделникот, како одраз на очекувањата за повисоки за подолги американски стапки.

Двегодишниот принос и референтниот 10-годишен принос се зголемија за околу два bps до 4,8931% и 4,4512%, соодветно.

Во однос на доларот, јенот падна за повеќе од 0,2% на 157,09. Индексот на доларот, кој ја мери зелената валута во однос на кошницата од шест врсници, се зацврсти на 105,29.

Јапонскиот Nikkei порасна за 0,9%, потпомогнат од послабиот јен. Банката на Јапонија (БОЈ) исто така го одржува својот дводневен состанок за монетарната политика оваа недела и би можела да понуди нови насоки за тоа како планира да ги намали своите масовни купувања на обврзници.

Поврзани новости