НАЈНОВО

Македонија

Државен завод за статистика: Од земјава годишно се иселуваат 12.000 луѓе

Државниот завод за статистика изготви проекции за населението на Македонија до 2070 година. На денешниот брифинг, од ДЗС велат: целта на проекциите е надлежните да ги отворат очите и да се носат стратегии базирани на податоци.

„Резултатите од анализираните податоци од проекциите на населението укажуваат дека во догледно време тешко може да се очекува подобрување на демографската состојба доколку не се интервенира со соодветни решенија.“, велат до ДЗС.

Како еден од клучните показатели е просечната бројка од околу 12 илјади лица кои мигрираат на годишно ниво. Македонија ќе треба да увезува работна сила, а најдоброто сценарио за демографската иднина е за деценија отсега да се интегрираме во Европската унија. Социологот Илија Ацески анализира – не е проблем само надворешната миграција туку и внатрешната. Испразнети села и помали градови, на сметка на главниот град.

Поврзани новости