НАЈНОВО

ВестиМакедонија

Државниот испитен центар штрајкува, полагањето матура и другите тестирања ќе бидат запрени

Синдикалната организација на Државниот испитен центар (СОДИЦ-СФДМ) од денеска стапи во генерален штрајк поради недобивање согласност на Барањето за изменување и дополнување на Колективниот договор од страна на Министерството за финансии, a со цел заштита на економските и социјални права на своите членови, соопштија оттаму.

– Сите процеси кои се во надлежност на Државниот испитен центар (државна матура, државно тестирање, обука и испит за директори, приправнички испити, меѓународно тестирање ТИМС итн.) ќе бидат запрени до добивање согласност од Министерството за финансии. Сите 29 вработени се членови на Синдикатот и состојбата на штрајк која би траела подолго од една недела би значела невозможност да се спроведе државната матура, стои во соопштението на СОДИЦ-СФДМ.

Оттаму апелираат Министерството за финансии итно да даде согласност на веќе потпишаните измени на Колективниот договор со кои вработените би добиле достоинствени плати. Како што посочуваат, во овој момент 11 од вкупно 29 вработени на различни позиции се изедначени и имаат минимална плата од 20.000 денари.

Поврзани новости