НАЈНОВО

Битола инфо

Железница набавува делови за да проработат возовите кон Битола

За да профункционираат патничките возови кон Битола, прво треба да се поправат кинеските моторни возови кои беа набавени пред неколку години. Железници на РСМ-Транспорт објави тендер за набавка на резервни делови за дизел возовите од серијата 711, при што во постапката е планирана набавка на хидраулични амортизери, сензори за дизел мотори и други резервни делови кои се неопходни за поправка на возовите.

Тендерската постапка е објавена и на сајтот за јавни набавки на ЕУ, како и на Електронскиот систем за јавни набавки на Бирото за јавни набавки. Целокупниот тендер за резервните делови е со проценета вредност од 12,5 милиони денари, а крајниот рок за доставување на понудите е до 26 јануари. Тендерската постапка предвидува постепено испорачување на неопходните резервни делови за дизел моторните возови за период од 24 часа.

Претходно, Железници на РСМ-Транспорт во октомври лани склучи и договор за ремонт на дизел мотор со МАН Импортер Македонија во висина од речиси 18,9 милиони денари, со кој треба да профункционира и еден од моторите на кинеските возови во сопственост на државната железница.

Со набавката на резервни делови и со сервисирањето на моторот на еден од возовите треба наскоро да профункционираат сите патнички возови на релацијата Скопје-Битола-Скопје. Почнувајќи од крајот на октомври 2023 година, на оваа дестинација сообраќа единствено возот кој од Скопје поаѓа во 14:30 часот, додека од Битола поаѓа во 3:14 часот.

Со актуелниот возен ред за 2024 година, на релацијата меѓу Скопје и Битола е предвидено сообраќањето на три возови дневно, и тоа со поаѓања на возовите од главниот град во 6:53, 14:30 и 20:05 часот. Од Битола за главниот град возовите треба да поаѓаат во 3:14, 12:47 и 18:23 часот, но во моментов во сообраќај има само по еден воз дневно меѓу овие два града.

Поврзани новости