Македонија

Изговорете ги овие зборови денес: Славиме светец кој лечи болести и повикува на покајание!

Според црковниот календар денеска е денот на преподобниот Сампсон Странец кој „се појавува кога ќе го повикате, исцелува болести и повикува на покајание“.

Овој светител е роден во богато и познато семејство во антички Рим. Таму ги научил сите тогашни светски знаења, а особено се посветил на медицината. Сампсон бил милостив и бесплатен лекар и им давал помош на болните и телото и душата, советувајќи ги сите да ги исполнуваат заповедите на христијанската вера.

Потоа се преселил во Константинопол, каде што живеел во мал дом. На луѓето им помагаше со милостина, утеха, совети, давајќи им надеж, но и физичка помош во вид на лекови.

Патријархот слушнал за високите доблести на овој човек и го ракоположил за свештеник. Во тоа време, царот Јустинијан Велики се разболел, а болеста, според уверувањето на сите лекари, била неизлечива. Тогаш царот со голема жар му се помоли на Бога и Бог му откри во сон дека Сампсон ќе го излечи. Така беше. Штом ја ставил раката на болното место, кралот оздравел.

Поради тоа, кралот му понудил огромно богатство, но Сампсон само му се заблагодарил и му рекол на кралот: „Царе, имав злато и сребро и други поседи, но оставив сè заради Христа, за да ги добијам вечните богатства на небото“. Меѓутоа, царот инсистирал да направи нешто за него, па Сампсон му рекол да изгради дом за сиромашните.

Конечно, овој свет човек, сиот исполнет со сила и небесна добрина, умре на 27 јуни 530 година. Погребан е во црквата на светиот маченик Моки, негов роднина.

Според верувањата, Сампсон и по неговата смрт неколку пати им се јавувал на оние кои ја повикале неговата помош. Верниците треба да ја кажат следната молитва:

– Во своето трпение ја заработи својата награда, преподобен оче, постојано пребивајќи се во молитви, љубејќи ги сиромашните и помагајќи им. Молете се на Христа Бога Сампсон, милостив и благословен, да ги спаси нашите души.

Поврзани новости