Еве еден вкусен и едноставен рецепт за паста со бел сос и печурки.
Состојки (за 2-3 порции):
- 250 g паста (пене, фетучини или шпагети)
- 250 g шампињони (или други печурки по вкус)
- 2 лажици путер (или маслиново масло)
- 2 чешниња лук (ситно сечкани)
- 200 ml слатка павлака за готвење
- 50 ml млеко (по потреба за разредување)
- 50 g рендан пармезан (или кашкавал)
- Сол и црн пипер по вкус
- Малку магдонос (по желба)
Подготовка:
- Свари ја пастата според упатството на пакувањето. Исцеди ја, но зачувај малку од водата во која се варела (околу ½ чаша).
- Во тава, стопи путерот на средна температура и додади го ситно сечканиот лук. Пржи кратко (10-15 секунди), само да замириса.
- Додади ги печурките и пржи ги 7-8 минути додека омекнат и пуштат вода, а потоа таа да испари.
- Истури ја павлаката, додади сол, пипер и малку од водата од пастата ако сакаш сосот да биде поредок. Остави да крчка 3-4 минути.
- Додади го пармезанот и мешај додека се стопи и добиеш кремаст сос.
- Стави ја сварената паста во тавата, измешај убаво за да се обвие со сосот.
- По желба, посипи магдонос и уште малку пармезан одозгора.
Совет:
Можеш да додадеш и пилешко, спанаќ или брокула.
Фото: Пинтерест

