
Крцкавите компири со сланина се совршен брз оброк кој мириса на домашно и се топи во устата.
Состојки:
600 гр млади компири
растително масло (по потреба)
сол и бибер по вкус
100 гр сланина
1 чешне лук
магдонос (по вкус)
50 гр кашкавал
Подготовка:
Кога ќе ви снема идеи и сакате нешто топло, конкретно и вкусно – овие пржени компири со сланина се вистинското решение. Едноставно јадење кое сите го сакаат, а мирисот што се шири од тавата. Со малку кашкавал и магдонос, добивате комплетен ручек или вечера.
Совет:
За дополнителна крцкавост, откако ќе ги измиете компирите, добро исушете ги со хартиена крпа или чиста крпа. Влажниот компири никогаш не излегува како оној вистинскиот, крцкав.
Излупете ги младите компири, исечете ги на половина или четвртини, а потоа исплакнете со ладна вода и добро исушете ги. Загрејте го маслото во голема тава и додадете ги компирите. Пржете додека не добие златна и крцкава кора. Мешајте повремено. Додека се пржат компирите, исечкајте ја сланината на коцки и пропржете ја во посебна тава додека не стане крцкава. Кога сланината е готова, додајте и ситно сечкан лук и пропржете кратко време додека не замириса.
Кога компирите се готови, префрлете ги на хартиена крпа за да го впие вишокот масло, па измешајте ги со сланината и кромидот. Додадете го ренданиот кашкавал, сол, бибер и сè нежно измешајте додека кашкавалот не се растопи. На крајот посипете со ситно сечкан магдонос и послужете веднаш додека е уште топол.