Skip to content
Шеталиште

Шеталиште

Се гледаме

eko-svest-digitalen-reklamen-baner-ODBRAN-ZA-PRAKANJE
WEBIART-BANER
Primary Menu
  • Дома
  • Вести
    • Битола инфо
    • Македонија
    • Балкан
    • Прилеп инфо
    • Економија
    • Свет
  • Култура
    • Кино
    • Настани
    • Филм
    • Театар
  • Спорт
    • Ракомет
    • Фудбал
    • Кошарка
    • Останати
  • Теми
    • Астрологија
    • Забава
    • Занимливости
    • Автомобили
    • Шоубиз
    • Технологија
    • Здравје
    • Патувањa
    • Психологија
    • Шоубиз
  • Интервју
  • Колумни
  • Саботно корзо
  • Локални избори 2025
  • Промо
  • Моја кујна
  • Рецепти

Мусака со модри патлиџани

Шеталиште 19/08/2025 14:16
Musaka

Мусаката со модри патлиџани е традиционално медитеранско јадење кое ги спојува богатите вкусови на печен зеленчук, сочен месен сос и кремаст бешамел. Овој рецепт е инспириран од класичната грчка мусака, но приспособен со домашни состојки и лесна подготовка. Совршен е за семеен ручек или свечена трпеза, а со малку мајчина душица како декорација, изгледа и вкусно — и елегантно.

Состојки (за 4 лица):
За мусаката:
2 до 4 модри патлиџани (исечени по должина на тенки ленти или на кругови)
Морска сол
Маслиново масло
50 грама презла
230 грама рендан кашкавал

За месниот сос:
1 лажица маслиново масло
2 главици кромид (ситно сечкани)
400 грама мелено говедско месо
480 грама сечкани домати (од конзерва или свежи)
4 чешниња лук (ситно сечкани)
¼ лажичка мелен цимет
¼ лажичка пимент/лут сос
Бел бибер
Морска сол
2 лажици доматно пире

За бешамел сос:
50 грама путер
50 грама брашно
250–350 мл топло млеко
Бел бибер
Морска сол
½ лажичка мелено морско оревче
3 жолчки од јајце
*Количината на млеко зависи од типот на брашното, па прилагодете ја по потреба.

Подготовка:
Наредените ленти/кругови од модар патлиџан посолете ги и оставете ги да стојат 45 минути.
Потоа измијте ги добро за да се отстрани горчината и вишокот сол.
Секоја лента премачкајте ја со малку маслиново масло и печете ги во загреана грил тава неколку минути од секоја страна.
Оставете ги настрана. Повторувајте додека не ги испечете сите.
Месен сос:
Загрејте маслиново масло и пропржете го кромидот 3–4 минути, додека не омекне.
Додајте го меленото месо и пржете 4–8 минути, мешајќи постојано за да се раздвојат парчињата.
Додајте ги доматите, лукот, циметот, пиментот, солта и биберот. Оставете да крчка на тивок оган.
На крај, додајте го доматното пире. Доколку сосот е густ, додадете малку вода. Измешајте, тргнете од оган и оставете го настрана.
Бешамел сос:
Стопете го путерот и додадете го брашното, мешајќи постојано.
Кога смесата ќе стане густа и хомогена, постепено додавајте го топлото млеко со постојано мешање со жица.
Варете додека не се згусне и не почне да врие. Тргнете од оган, додајте сол, бибер и морско оревче.
На крај, брзо измешајте ги жолчките и оставете го сосот да се излади малку.
Склопување и печење:
Подмачкајте огноотпорен сад со малку маслиново масло. Дното наросете го со домашни презли.
Наредете слој печени патлиџани, врз нив распоредете дел од месниот сос, па посипете малку рендан кашкавал.
Повторувајте го процесот додека не го наполните садот. Последниот слој нека биде кашкавал.
Одозгора прелијте го бешамел сосот.
Покријте со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 180°C околу 60 минути.

Послужување:
Извадете ја мусаката од рерна и оставете ја да се излади пред сечење, кога ќе ја послужите наросете ја со мајчина душичка.

Фото: Фрипик

Continue Reading

Претходно: Крис Прат во одбрана на министерот Кенеди: Не мора партијата да ми го одредува секој став
Следно: „Пркос кон заборавот“ – Изложба на Ивона Кочов во рамките на „Битфест“

Поврзани вести

tortiliji-so-zelencuk
  • Моја кујна
  • Рецепти

Тортиљи со зеленчук и сардини

Шеталиште 13/11/2025 11:20
marmalad
  • Моја кујна
  • Рецепти

Мармалад од тиква и јаболка

Шеталиште 07/11/2025 16:14
Mafini-tikvicka
  • Моја кујна
  • Рецепти

Мафини од тиквички и пармезан со фил од моцарела и шунка

Шеталиште 05/11/2025 09:28
1761041924265735
300-x-250
Untitled design (11)
Cabaret-Gold
Untitled design (2)
Untitled_design_1

Тренд Вести

Марина Крстиќ – нов заменик градоначалник на Општина Битола 1 1
  • Вести
  • Битола инфо

Марина Крстиќ – нов заменик градоначалник на Општина Битола

15/11/2025 09:09
Амбасадорите на Германија и Франција во посета на Општина Битола 3 2
  • Вести
  • Битола инфо

Амбасадорите на Германија и Франција во посета на Општина Битола

15/11/2025 09:07
Заедничка комеморација на француските воени гробишта во Битола 22 3
  • Вести
  • Битола инфо

Заедничка комеморација на француските воени гробишта во Битола

15/11/2025 09:02
Дијабет на работа – обука за вработените во Подружница РЕК Битола photo_2025-11-13_13-35-48 4
  • Вести
  • Битола инфо

Дијабет на работа – обука за вработените во Подружница РЕК Битола

15/11/2025 08:57
Фудбалска репрезентација на Македонија до 21 година поразена од Шведска во Битола (Видео) img_4385-1536x1024 5
  • Вести
  • Спорт
  • Фудбал

Фудбалска репрезентација на Македонија до 21 година поразена од Шведска во Битола (Видео)

13/11/2025 21:13

Можеби сте пропуштиле

Naslovna 15.11.2025
  • Забава
  • Саботно корзо

Саботно „корзо“ на битолчани (15.11.2025)

Шеталиште 15/11/2025 16:05
1
  • Вести
  • Битола инфо

Марина Крстиќ – нов заменик градоначалник на Општина Битола

Шеталиште 15/11/2025 09:09
3
  • Вести
  • Битола инфо

Амбасадорите на Германија и Франција во посета на Општина Битола

Шеталиште 15/11/2025 09:07
22
  • Вести
  • Битола инфо

Заедничка комеморација на француските воени гробишта во Битола

Шеталиште 15/11/2025 09:02

Disklejmer

За нас
Контакт
Импресум
Услови за користење
Ценовник за рекламирање
Ценовник за платено политичко рекламирање 2025

2025 © Сите права се задржани