НАЈНОВО

ВестиМакедонија

Над 30 нови сомнителни случаи на туберкулоза – од нив 22 деца

Расте бројот на сомнителни на туберкулоза. Тестовите во детската болница во Козле и во Институтот за ТБЦ треба да покажат дали уште 22 деца и десетина возрасни од привремени живеалишта за социјално ранливи групи ја имаат оваа заразна болест. Тие се поврзани со трите деца кои се веќе хоспитализирани во Козле и пациентот кој е на респиратор на Клиниката за детски болести.

– Ние имаме термини кога ги правиме тие манту тестови и ќе ги повикуваме и по анализите ќе знаеме каква е состојбата. Возрасните ќе одат во Институтот за ТБЦ и ако некој од нив е позитивен ќе биде полесно за нас да ги следиме децата, вели д-р Катерина Бошковска, раководител на оддел за туберкулоза во детска болница Козле.

Лекарите од Козле смируваат дека нема простор за паника но и да не се стигматизираат лицата сомнителни на туберкулоза. Во болницата немаат детален преглед за вакциналниот статус на сите деца бидејќи дел од нив немале здравствени легитимации.

-Бројот е голем бидејќи се многудетни семејства. Но и ковид пандемијата си го направи своето, ние три години бевме сконцентрирани на лекување на ковид и имаме пораст на туберкулоза, но и на други заболувања како кардиоваскуларни, малигни, вели д-р Бошковска.

Пред 10 дена на детска клиника почина деветмесечно бебе со туберкулоза кое беше на механичка вентилација. За овој случај се крена прашина во јавноста бидејќи имало 9 месеци а тежело само 3 килограми, но надлежните констатираа дека не потекнувало од социјално семејство. Неговите браќа и сестра се во добра состојба и ќе бидат испишани од болницата во Козле.

Поврзани новости