НАЈНОВО

Uncategorized

Најгламурозниот настан – Еве зошто ја славиме нова година

Милиони луѓе ширум светот се збогуваат со старата година и ја дочекуваат Новата година, надевајќи се дека таа ќе им донесе повеќе среќа и убави времиња. Сепак, имаме некои прашања.

Кога почна да се слави новогодишната ноќ?

Нова година е денот кога според календарот започнува нов циклус на пресметување на времето. Во повеќето култури, почетокот на годината се зема како 1 јануари, денот кој е запишан како прв ден од годината во Грегоријанскиот календар. Новогодишната ноќ е исто така еден од најстарите обичаи, како и обичај кој е прифатен од голем број луѓе ширум светот.

 

Самиот обичај на празнување потекнува од празнувањето на раѓањето на Сонцето. Како што се менувале календарите низ вековите, така се менувал и денот кога започнува новата година.

 

Имајќи предвид дека многу народи немале календари, годината ја броеле според временските услови и годишните времиња, како и врз основа на теренската работа што ја извршувале. Се верува дека првата „прослава“ на Новата година ја одржале жителите на Месопотамија пред повеќе од 2000 години, а потоа ја дочекале во средината на март.

Кинезите се сметаат за еден од првите народи кои почнале да го слават овој ден, а во тоа време трговците си разменувале подароци меѓу себе.

Иако јануари бил воведен во календарот во 700 година п.н.е., Римјаните ја чекале Новата година до 153 година п.н.е. на првиот ден од март.

Дотогаш годината имаше 10 месеци. Новогодишната прослава беше поместена за јануари бидејќи беше почеток на граѓанската година, денот кога новоизбраните конзули стапија на должност.

Но, овој обичај секој го толкуваше како што сака, па некои продолжија да го празнуваат на 1 март. Меѓутоа, во 46 година п.н.е., Јулиј Цезар вовел нов соларен календар кој покажувал дека годината започнува точно на 1 јануари, а со закон било пропишано тој ден да се означи како почеток.

Елка како новогодишен симбол

За многумина, украсувањето на елката и украсувањето на куќата е омилен обичај поврзан со новогодишните празници. Иако повеќето од нас елката и подароците ги поврзуваат со новогодишната ноќ, многумина не знаат зошто елката е елката што ја украсуваме и кога е започната оваа традиција.

Новата година носи и нови решенија – многу луѓе донесуваат новогодишни одлуки и поставуваат нови цели за следната година. Новиот почеток е вистинското време да погледнеме наназад и да видиме што сме постигнале во претходната година, како и да одредиме што сè уште сакаме да постигнеме.

Поврзани новости