НАЈНОВО

Балкан

Од 1. јануари повисоки цени на патарините во Грција

Од Нова година поскапуваат патарините за автопат во Грција, соопшти Министерството за транспорт на Грција.

Планирано е цените постепено растат во следните 3 години. Во 2024 година зголемувањето ќе изнасува 8%. Така со ова зголемување патарината за патнички автомобил на делницата Солун – Атина ќе биде 34 евра, на релација Атина – Патра – 13 евра, за Атина – Јанина 42 евра платени по автомобил.

Во наредните 2 години патарините дополнително ќе за зголемат за 2%.

Иако беше планирано поскапување на патарините од почетокот на оваа година со одлиука на грчката влада веше блокирано поскапувањето по договор со компаниите кои ја одржуваат националната патна мрежа.

Од почетокот на следната година, пак, ќе се склучи нов договор со повисоки цени, прилагодени на индексот на инфлација, нагласуваат од Министерството за транспорт.

Поврзани новости