АвтомобилиЖивот

Од 2035 година во ЕУ нема да се продаваат возила на бензин и дизел

Според новите прописи, производителите на автомобили мора да постигнат 100 отсто намалување на емисиите на јаглерод диоксид во новите возила што ги продаваат до 2025 година. Новиот закон предвидува и намалување на емисиите на јаглерод диоксид за 55 отсто од 2030 година во однос на нивото од 2021 година, што е многу повисоко од постојната цел од 37,5 отсто.

Членките на ЕУ се договорија со пратениците во Европскиот парламент во октомври минатата година, но потребно е и официјално одобрување на прописите пред да стапат во сила. Конечното одобрување се очекува во март.

Сепак, и по 2035 година граѓаните ќе можат да купуваат половни возила со внатрешно согорување. Кога станува збор за Босна и Херцеговина, која не е дел од ЕУ, се предвидува дека до 2035 година, како и другите балкански земји надвор од ЕУ, од Европа ќе доаѓаат се повеќе користени автомобили со дизел и бензин, па овој регион би можел стануваат еден вид депонии за постари возила.

Сепак, нормата воведена од ЕУ на крајот ќе се одрази во Босна и Херцеговина, објави Кликс.ба.

Поврзани новости