Во Велики вторник и среда во исхраната се вклучени само сирова храна како јаткасти плодови, сушено овошје, овошје и свеж зеленчук. Во текот на денот можете да пиете чај и други пијалоци без шеќер.
На Велики Четврток, познат и како Чист Четврток, луѓето вршат општо чистење, печат велигденски колачи и бојадисуваат јајца. На овој ден, менито треба да вклучува топли јадења и супи од зеленчук.
На Велики петок, кога Христос беше осуден на распнување, се препорачува целосно воздржување од храна. Ако држењето на постот е тешко, можете да се ограничите на мала количина леб и вода.
Во Велика Сабота, последниот ден од Великиот пост, повторно има сува храна. На овој ден, во црквите се благословуваат велигденските посластици, вклучувајќи велигденски колачиња и јајца.
Неделата на Христовото воскреснување е крајот на Великиот пост и на овој ден се укинуваат сите ограничувања. Менито може да биде што е можно поразновидно.
Пример мени за последните четири дена од Страсната седмица:
Појадок: Овесна каша со вода и јаболко
Ручек: Салата од зеленчук, парче ‘ржан леб
Вечера: Салата од цвекло со ореви
Четврток
Сабота
Појадок: ориз или просо варени со круша или јаболко
Ручек: Супа од коприва со ориз
Вечера: Салата од цвекло, јаболка и морков со ореви