Меки, воздушести и неодоливо вкусни – овие принцес крофни со бело чоколадо се вистински деликатес. Совршени за свечени трпези, родендени или едноставно кога сакате да подготвите нешто посебно за вашите најблиски. Нежниот крем од бело чоколадо ги прави овие колачиња уште поелегантни и уникатни.
Потребни состојки за вареното тесто:
- ½ литар вода
- 250 грама путер или маргарин
- 280 грама брашно
- 8 јајца (по потреба)
За кремата:
- ½ литар слатка павлака (за шлаг)
- 300 г бела чоколада
Начин на подготовка:
Подготовка на кремата:
Загрејте ја слатката павлака заедно со белата чоколада на тивок оган, мешајќи додека чоколадата целосно не се растопи. Тргнете од оган и оставете да се излади, па ставете ја смесата во фрижидер најмалку 2-3 часа, а по можност и подолго. Изматете ја добро изладената крема од бела чоколада со миксер додека не стане воздушеста.
Варено тесто:
Ставете ја водата и путерот во тенџере и загревајте додека не зоврие и путерот не се растопи целосно. Додадете го брашното одеднаш и мешајте енергично додека не добиете компактна смеса што се одвојува од ѕидовите на садот.
Оставете ја смесата да се излади. Во изладената смеса, додавајте едно по едно јајце, постојано матејќи со миксер или рачно, додека не добиете мазно и глатко тесто. Ставете го тестото во готварска кеса со ѕвездест или мазен отвор.
На тава обложена со хартија за печење, истискајте мали купчиња тесто, оставајќи доволно простор помеѓу нив.
Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 30 минути, додека крофните не добијат златна боја.
Важно: Не ја отварајте рерната за време на печењето, за да не спласнат.
Откако ќе се оладат, пресечете ги принцес крофните на половина. Наполнете ги крофните со кремата со помош на готварска кеса или лажица. Наросете со шеќер во прав и послужете.

