НАЈНОВО

Здравје

Причини зошто треба да пиете вода на празен стомак: Во текот на утрото е особено важно

Што се случува со вашиот организам кога наутро, односно веднаш штом се разбудите, ќе испиете чаша вода на празен желудник?

Помага при отстранување на токсините од телото

Додека пиеме вода таа има природно влијание на варењето. Во текот на ноќта нашето тело се оправува, односно настојува да ги исфрли сите токсини. Кога наутро пиете вода на празен желудник ќе ги исфрлите сите токсини од организмот, ќе се чувствувате посвежо и ќе бидете поздрави.

Го подобрува метаболизмот
Пиењето вода на празен желудник може да ја зголеми брзината на метаболизмот дури за 24%. Зголемениот метаболизам значи и подобар дигестивен систем. Исто така, пиењето вода веднаш после будењето го прочистува дебелото црево, и на тој начин впивањето на хранливите состојки е полесно.

Делува за здраво губење на килограмите

Кога наутро пиете вода на празен желудник, вашето тело ќе се ослободи од токсините и варењето ќе се подобри. Ќе се чувствувате помалку гладно и желбата за јадење ќе се намали. Токму тоа ќе ви помогне да го спречите насобирањето вишок килограми кое го предизвикува прејадувањето.

Ги намалува киселините и проблемите со варењето

Лошото варење предизвикува зголемена киселост во желудникот, а тоа настанува кога киселината повторно се враќа во хранопроводот. Но, кога пиете вода на празен желудник тие киселини се разредуваат, а нивното лошо влијание се ублажува.

Го подобрува изгледот на лицето и тенот
Дехидрацијата предизвикува предвремени брчки и длабоки пори во кожата, а пиењето чаша вода на празен желудник го поттикнува протокот на крв во кожата, што ѝ дава здрав сјај. Исто така, консумирањето многу вода во текот на денот значи и дека вашето тело ги испушта токсините и со тоа изгледот на вашето лице и тен ќе бидат подобрени.

Ќе имате здрава и сјајна коса

Освен тоа што дехидрацијата лошо влијае на кожата, таа има лошо влијание и на растот на косата. Пиењето многу вода ја храни косата однатре кон надвор, бидејќи недоволното внесување вода може да ги направи влакната кршливи и тенки. Консумирањето чаша вода на празен желудник може доста ефикасно да делува на квалитетот на вашата коса.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Консумирањето вода на празен желудник помага при чистењето и балансирањето на лимфниот систем, односно води до зголемување на имунитетот. Силниот имунолошки систем ќе ве заштити од разни болести и ќе ги спречи честите боледувања.

Токму поради овие причини пиењето вода на празен желудник веднаш после будењето има доста користи, а несомнено ова е една од наједноставните опции за подобрување на квалитетот и начинот на живот без финансиски трошоци.

Поврзани новости