НАЈНОВО

ВестиСвет

Регистрирани над 5000 починати во Турција и Сирија

Турскиот потпретседател Фуат Октај информираше дека бројот на починати во земјата се искачи на 3.491, со што официјално потврдени се 5.021 починато лице од Турција, Сирија и области во Сирија под контрола на бунтовниците.

Уништени се 5.775 згради од земјотресот, по којшто следуваа 285 афтершокови, а повредени се над 20.000 лица.

Турската Агенција за справување со катастрофи и вонредни состојби (АФПД) информира дека распоредени се над 13.000 спасувачи, а испратени се повеќе од 41.000 шатори, 100.000 кревети и 300.000 ќебиња во погодените области.

Поврзани новости