Експериментирајте со овошјето, вкусовите, путерот од јаткасти плодови и уживајте во овој здрав рецепт.
Овој рецепт со цреши и грчки јогурт е одлична комбинација кога сакате да му подготвите здрава ужинка на вашето дете.
Црешите ќе му го дадат дополнителното освежување кое на сите ни е потребно ова лето, а во комбинација со грчки јогурт кој содржи протеини, калциум и многу малку шеќер, ќе добиете здрава и вкусна ужинка.
Потребни состојки:
10 цреши, со извадена семка и исечкани
90g грчки јогурт
60g мазен путер од кикиритки, растопен на собна температура
20g ленено семе
Овој рецепт со цреши и грчки јогурт е одлична комбинација кога сакате да му подготвите здрава ужинка на вашето дете.
Црешите ќе му го дадат дополнителното освежување кое на сите ни е потребно ова лето, а во комбинација со грчки јогурт кој содржи протеини, калциум и многу малку шеќер, ќе добиете здрава и вкусна ужинка.
Потребни состојки:
- 10 цреши, со извадена семка и исечкани
- 90g грчки јогурт
- 60g мазен путер од кикиритки, растопен на собна температура
- 20g ленено семе
Начин на подготовка:
- Ставете ги исечканите цреши и грчкиот јогурт во еден сад, па добро измешајте.
- Во една голема чинија или послужавник ставете на повеќе места по една голема лажичка од црешите и јогуртот и така поделете ги на 10 дела.
- Ставете ги во замрзнувач и оставете ги да стојат најмалку еден час (по можност и малку подолго).
- Извадете ги од замрзнувачот и едната половина потопете ја во растопениот путер од кикиритки, потоа посипете со лененото семе.
- Ставете ги уште малку во замрзнувач, барем еден час, па ќе бидат подготвени за консумирање.
Ставете ги исечканите цреши и грчкиот јогурт во еден сад, па добро измешајте.
Во една голема чинија или послужавник ставете на повеќе места по една голема лажичка од црешите и јогуртот и така поделете ги на 10 дела.
Ставете ги во замрзнувач и оставете ги да стојат најмалку еден час (по можност и малку подолго).
Извадете ги од замрзнувачот и едната половина потопете ја во растопениот путер од кикиритки, потоа посипете со лененото семе.
Ставете ги уште малку во замрзнувач, барем еден час, па ќе бидат подготвени за консумирање.
Извор: Црно Бело