НАЈНОВО

ВестиСвет

Се истражуваат вируси во мексиканската џунгла, подготовки за идни пандемии

Откако ќе падне ноќ во мексиканската џунгла Јукатан, ветеринарот Омар Гарсија зема примероци од крв од лилјаци во најсовремена лабораторија како дел од истражувањето насочено кон спречување на следната потенцијална пандемија.

Целта на овој француско-мексикански проект е откривање на зоонози, болести кои се пренесуваат од животните на луѓето во тропските предели.

Меѓународната научна заедница има лилјаци под лупа бидејќи се претпоставува дека тие биле потенцијален извор на пренесување на коронавирусот.

Крилестиот цицач не пружил никаков отпор, само накратко ги покажал рабовите на забите, пред Гарсија, експерт за заразни болести, да го ослободи.

„Клучно е да се разберат последиците од контактот со животните“

Научниците од Францускиот институт за истражување во развој (IRD) и Националниот автономен универзитет во Мексико (UNAM) соработуваат на ова истражување од 2017 година, користејќи модерна лабораторија во Мерида, главниот град на државата Јукатан.

Целта на истражувањето е да се открие како различните вируси кои циркулираат меѓу животните, како што се цицачите, птиците и глодарите, потенцијално можат да се пренесат на луѓето, рече Одри Арнал, експерт за заразни болести во IRD.

„Од клучно значење е да се разберат кои се можните последици од човечки контакт со диви животни и, следствено, да се открие каква потенцијална епидемија би можела да се случи во иднина“, рече таа за AFP.

Научниците земаат примероци од сите видови животни од богатиот екосистем на тропската прашума, каде, на пример, идентификувале 61 вид на комарци.

Имаме уште многу прашања да одговориме за да се обидеме да го завршиме истражувањето за циклусите на пренос на вируси, рече биологот на UNAM Марија Хозе Толса, која по децении истражување конечно почувствува дека се препознава важноста на нејзината работа. Тој посочува дека пандемијата има сериозни последици по здравјето и економијата.

Област со висок ризик

Забрзаното уништување на шумите ја претвори областа избрана за студијата во зона со висок ризик за зоонози, рече Бенџамин Рош, експерт за екологија и еволутивна биологија во IRD. Тој додава дека се проценува дека меѓу 500.000 и 800.000 вируси би можеле да влијаат на луѓето.

Истражувачите истакнуваат дека ризикот се зголемува со проширувањето на земјоделството и туризмот, што го зголемува контактот меѓу животните и луѓето.

На полуостровот Јукатан се исечени илјадници дрвја за изградба на „Железницата на Маите“, главниот проект за туристички транспорт на мексиканскиот претседател Андрес Мануел Лопез Обрадор, кој треба да профункционира во декември.

Владата тврди дека ќе го компензира уништувањето на шумите со програма за садење дрвја и создавање на вториот по големина резерват на тропски дождовни шуми во светот по Амазон.

Клучот е да се постигне рамнотежа меѓу луѓето и природата, рече Арнал.

„И луѓето мора да живеат, да јадат и да ја развиваат својата економија“, додаде таа.

Истражувањето е спроведено во 12 заедници на три мексикански сојузни држави во Јукатан.

„Меѓу птиците откривме видови кои се идентификувани како резервоари на вирусот на Западен Нил или грип“, рече Роза Елена Сармиенто во виролошката лабораторија на Ветеринарната школа UNAM.

Доверлив извор на информации

Работата на теренот започнува во зори со поставување на мрежи за фаќање птици, додека во самрак на ред се лилјаците и бувовите.

Се земаат примероци од крв, други телесни течности и ектопаразити. Научниците потоа го означуваат животното, го мерат, снимаат податоци и ја проверуваат неговата состојба пред да го пуштат назад во дивината. Последователно, материјалот се анализира во лабораторија.

„ДНК е одлична во откривањето на многу важни информации“, рече Арнал. „Од крвта на комарецот можеме да одредиме кој вид или животно каснал“, додаде таа.

Дополнително, ќе бидат земени примероци од крв од локалните жители за да се утврди дали тие носат некој вирус од животинско потекло.

„Сакаме да осмислиме стратегија за превенција од зооноза“

Проектот вклучува и консултации со локалните заедници за утврдување на нивните еколошки и социјални проблеми и поттикнување на соживот со природата.

„Мораме да разговараме со претставниците на локалните заедници за нивното знаење“, рече Ерика Марсе Сантос, член на Мексиканската асоцијација за зачувување на медицината, која исто така одржува контакт со локалното население.

Лабораторијата во Мерида е поврзана со лаборатории во Африка, Јужна Азија и други земји од Латинска Америка како дел од иницијативата наречена „Спречување на појава на зоонозни болести“. 22 земји и 200 организации се вклучени во иницијативата, започната од Франција во 2022 година.

„Во Јукатан сакаме да дизајнираме стратегија за превенција од зооноза која може да послужи како пример за целиот свет“, рече Рош.

Поврзани новости