НАЈНОВО

Македонија

Се празнува Св. маченици Тимотеј и Мавра

Денеска е Св. маченици Тимотеј и Мавра.

Овие маченици потекнуваа од Тиваида, а таму и живееа за време на царувањето на Диоклецијан. Тимотеј беше отец во тиваидската црква, а само неколку дена пред мачеништвото се беше оженил со Мавра.

Тогаш настана прогон на христијаните и Тимотеј беше фатен и одведен кај управникот на градот. Од него беараа да ги предаде црковните книги, а кога светиот Тимотеј одби да ги предаде книгите што сам ги беше препишувал и во кои се наоѓаше небесната ризница, управникот го предаде на маки.

Наскоро истата судбина ја снајде и света Мавра. Напосле, двајцата беа распнати на крст.

Поврзани новости