Ако јадете едно просечно парче лубеница, телото ќе добие 13 проценти од дневната потребна количина на витамин Ц.
Задолжително како освежување во топлите денови, лубеницата е синоним за лето. Но, нејзиниот прекрасен, сладок вкус и свежина не се единствените причини зошто треба да се вклучи во исхраната.
Како и другите овошја и зеленчуци, лубеницата е и многу хранлива и вкусна, а има многу причини зошто е одлична за вас. Еден од главните е фактот што е одличен извор на антиоксиданси, пред се ликопен, што ѝ ја дава карактеристичната црвена боја.
Антиоксидансите помагаат во борбата против слободните радикали, кои можат да предизвикаат оштетување на клетките. Ликопенот штити од некои видови на рак, како што се ракот на простата и дојката, а може да помогне и во заштитата од срцеви заболувања.
Тоа влијае на варењето
Лубеницата се состои главно од вода, дури 92 отсто, па затоа нејзината консумација е одличен начин за хидратација. Можете да го користите и како закуска после тренинг за да ги надополните течностите изгубени за време на вежбањето. Содржината на вода во лубеницата ќе помогне во варењето бидејќи хидратацијата е од витално значење за тој процес во телото. Во спротивно, ако сте дехидрирани, телото ќе ја повлече целата достапна течност за да помогне во движењето на храната низ дигестивниот тракт. Ова може да доведе до запек, а редовната хидратација може да помогне да се спречи овој проблем.
Полн со витамини
Ако јадете едно просечно парче лубеница, телото ќе добие 13 проценти од дневната потребна количина на витамин Ц и помала количина на калциум, железо, магнезиум, калиум и витамин А.