
Ви го откриваме најдобриот рецепт за тиквички со шунка и кашкавал од рерна
Состојки:
- 2 средни тиквички
- 150 г шунка (сечкана на коцки или ленти)
- 100 г рендан кашкавал
- 2 јајца
- 100 мл павлака за готвење или кисело млеко
- 1 помал кромид
- сол, бибер и малку сув зачин (оригано, босилек)
- малку масло или путер за подмачкување
Приготвување:
Измијте ги и исечкајте ги тиквичките на тенки кругови или полукругови. По желба, пропржете ситно сечкан кромид на малку масло, додека омекне. Во подлабок сад изматете јајца со павлака (или кисело млеко), додајте сол, бибер и зачини. Во подмачкан плех или во огноотпорен сад, наредете ред тиквички, па посипете шунка и малку кромид (ако користите). Одозгора сипете малку од смесата со јајца. Посипете рендан кашкавал.
Повторувајте ги слоевите додека ги потрошите состојките, а последниот слој нека биде кашкавал и малку од смесата со јајца.
Ставете го јадењето во загреана рерна на 180 степени и печете го 25-30 минути, додека зарумени убаво.