НАЈНОВО

БалканВести

Хотелите и одморалиштата веќе нема да смеат да имаат оградени плажи

ДРЖАВНИОТ секретар во Министерството за море, транспорт и инфраструктура, Јосип Билавер, презентирајќи го предлог законот за поморски имот и поморски пристаништа пред собраниските комисии во петокот, на сомнителната опозиција и порача дека јавните плажи нема да имаат ограда, туку ќе останат отворени за сите граѓани.

Предлог-законот за поморски имот и поморски пристаништа беше поддржан со мнозинство гласови во собраниската Комисија за туризам и Комисијата за поморски работи, транспорт и инфраструктура.

„Сите плажи, освен плажите за специјална употреба (болнички плажи во јавниот здравствен систем, плажи за кучиња, нудистички плажи и слично) се јавни. Тоа значи дека сите имаат еднаков пристап и ниту една од овие плажи нема да има ограда“, рече Билавер.

Тој тврди дека поради тоа при изготвувањето на предлог-законот наишле на отпор кај оние кои им го одземаат тоа право бидејќи, ако досега одморалиштата или хотелите можеле да ги оградуваат плажите, сега им ја одземале таа можност.

Билавер појасни дека 50 отсто од плажите кои се наоѓаат во населеното место можат да се дадат под концесија, но не смее да се оградува, туку на таа плажа може да дојде секој.

„Ако некој не сака да користи нечија лежалка или чадор, нема да го користи, туку ќе легне на пешкирот и ќе ужива на таа плажа“, рече тој, потсетувајќи дека според сегашниот закон не можело без плаќање карти за плажа.

Билавер истакна дека според предложениот закон ќе се отворат и плажите кои биле под концесија при изградбата на одморалиштето. Така, по истекот на концесијата, тие веќе нема да можат да бидат оградени.

„Да се ​​зборува за затворање на плажите, дека тие се оставени само за некакви елитистички групи, е тотално на место“, тврди тој.

Драконски казни за дивоградителите на поморски имот

Билавер вели дека заштитата на јавниот имот од пустошење и дивоградба е една од најважните цели на законот. Драконски казни се пропишани за сите дивоградители на поморскиот имот, за секој што економично го користи поморскиот имот без концесија, лиценца или право на посебна употреба, како и за секој што ја попречува општата употреба на поморскиот имот.

Според тоа, законот предвидува, покрај инспекцискиот надзор на поморскиот имот, над редот на поморскиот имот во општа употреба надгледуваат и редари на единицата на локалната самоуправа.

Во текот на дискусијата, претставниците на опозицијата предупредија дека едно се законите, а друго практиката. „Ако оставите малку простор или двосмислена можност да се толкува одреден збор или дел од реченица во ваков закон – тогаш сме во проблем“, рече претседателот на Комитетот за туризам, Бранко Грчиќ од СДП.

На проблемот со двојната формулација во законот предупреди и Жељко Ленарт (ХСС), кој смета дека со таков закон нема да процвета достапноста и јавноста на плажите.

Хотелите и камповите секогаш можат да ги одберат оние на кои ќе им дозволат да влезат со билет, предупреди Ленарт, но претставници на Министерството го негираат тоа.

„Поморскиот имот пред хотелот не може да биде под огради, мора да биде достапен за сите“, изјави директорката на Поморската управа во Министерството за море, транспорт и инфраструктура, Нина Перко.

Поврзани новости