НАЈНОВО

БалканВести

Хрватска пријави 2.000 прекршувања за 3 дена од воведувањето на еврото

Хрватскиот државен инспекторат констатирал 1.738 прекршувања на законот за воведување на еврото како официјална валута во Хрватска и обврската за двојно означување на цените, како и 51 случај на продажба на одредени прехранбени производи над утврдените максимално дозволени малопродажни цени. со владина одлука, соопшти хрватската национална телевизија ХРТ.

Прекршувањата се состојат од нејасно пишување на цените и пишување само во евра (кога се бара цена да се пишува двапати во хрватски куни и во евра), како и не назначување или погрешно наведување на фиксниот курс на етикетите и сметките.

Правилата за наведување на цените во евра беа утврдени со законот за воведување на еврото како официјална валута во Хрватска, кој е во сила од 5 септември 2022 година. Државниот инспекторат досега извршил 8.028 контроли со цел заштита на потрошувачите и работниците, како и правилно информирање на потрошувачите за цените на производите и услугите во куни и евра.

Имало и 51 случај на малопродажба на одредени прехранбени производи по цена повисока од максимално дозволената, утврдена со владина одлука.

Одлуката за компензаторни мерки за контрола на цените на одредени прехранбени производи стапи на сила на 10 септември 2022 година и со неа се утврдува највисокото ниво на малопродажни цени на одредени прехранбени производи со цел да се спречат негативните последици од промената на поединечните цени во Хрватска.

Хрватска, членка на ЕУ од 2013 година, усвои план за воведување на еврото во 2017 година. На 1 јануари 2023 година, Хрватска стана 20-та членка на еврозоната.

Поврзани новости