НАЈНОВО

Економија

Цената на струјата останува иста, од 1. декември два часа евтина тарифа од 13 до 15 часот

Првата и втората група на корисници , кои трошат помалку струја , не треба да се загрижени за цената.Тука спаѓаат близу 98 проценти од граѓаните , уверуваат од Владата. Интервенции би требало да има, во блок тарифата три и четири каде се поголемите корисници, кои трошат повеќе.

Директорот на Агенција за енергетика, Дарио Николовски за ТВ21 истакна дека државата покажала дека нема да има енормни шокови во цената на електричната енергија.

„Кон крајот на овој месец ЕВН Хоум ќе го распише тендерот на кој што ЕСМ ќе ја понуди количината и цената која што ја има. Дополнително, Комисијата за енергетика ќе ги утврди тарифите за дистрибуција и пренос кон МЕПСО, МЕМО“, вели Николовски.

Регулаторната комисија ќе има можност да интервенира на доставената цена од ЕВН хоме.

„Регулаторната комисија ќе може да интервенира , отткако ќе ги разгледа сите параметри врз кои ЕВН Хоум ја донела цената.Практично целта е иста , променет е само начинот , кој е согласно Европските вредности.“, рече Николовски.

Она што е извесно е дека од 1 декември стартува дневната евтина тарифа, домаќинставата ќе имаат струја по евтина тарифа 13 до 15 часот во текот на денот. Праксата покажува дека декември е поладен месец и затоа и тогаш се става на располагање на граѓаните.

Поврзани новости