НАЈНОВО

ВестиЕкономија

Цените на нафтата пораснаа четврта недела по ред

На светските пазари цените на нафтата пораснаа и минатата недела, четврти пат по ред, бидејќи се очекува зголемување на побарувачката, главно од Кина, додека ОПЕК и неговите сојузници го ограничуваат производството. Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела се зголеми за 1,5 отсто, на 86,30 долари, додека на американскиот пазар барелот поскапе за 2,4 отсто, на 82,50 долари.

Раст на цените не е забележан четири недели по ред од јуни минатата година, а тоа е последица на индициите за зајакнување на побарувачката.

Минатата недела, Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) процени дека побарувачката на нафта ќе се зголеми за 2 милиони барели дневно оваа година и ќе достигне рекордни нивоа од речиси 102 милиони барели дневно, најмногу благодарение на закрепнувањето на кинеската побарувачка по укинувањето на мерките за коронавирус. .

Според проценките на агенцијата, понудата треба да се намали за 400.000 барели дневно до крајот на годината, со оглед на очекуваното зголемување на понудата на независните производители за еден милион барели дневно, како и намалувањето на понудата од ОПЕК за 1,4 милиони буриња дневно.

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) во четвртокот процени дека побарувачката може да се намали во текот на летото, доколку зголемените каматни стапки во САД ја нарушат вообичаената летна сезона на возење, а рафинериите во Кина не го зголемат купувањето нафта.

Цените се зголемени од почетокот на годината

Цените беа поддржани и од слабеењето на доларот. Тоа, всушност, ја стимулира побарувачката на нафта бидејќи ја зајакнува куповната моќ на купувачите со други валути.

Како што се намалуваат инфлациските притисоци во САД, се очекува американската централна банка наскоро да го заврши циклусот на зголемување на каматните стапки, вредноста на доларот во однос на кошницата валути падна минатата недела петта недела по ред.

Поради ова, во средината на неделата индексот на доларот падна на само 100,78 поени, што е најниско ниво од април минатата година. Цените во петокот беа поддржани од податоците кои најавуваат намалување на производството на нафта во САД.

Според извештајот на Бејкер Хјуз, бројот на активни нафтени платформи опаѓа трета недела по ред, за две, на вкупно 588 платформи, што е најниско ниво од јуни минатата година.

Благодарение на четири последователни недели раст, цените на нафтата сега се во минус од почетокот на годината. Во однос на почетокот на годината, цената на барелот на лондонскиот пазар поскапе за 0,4 отсто, а на американскиот за 2,8 отсто.

Поврзани новости