НАЈНОВО

Економија

Цените на храната паѓаат на глобално ниво

Глобалните цени на храната, како што се житарките и растителното масло, паднаа минатата година од рекордното ниво во 2022 година, кога војната во Украина, сушата и другите фактори ја влошија гладта ширум светот, објави Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) во петокот (5-ти јануари).

Индексот на цените на храната на ФАО, кој ги следи месечните промени во меѓународните цени на најчесто тргуваните прехранбени производи, беше за 13,7 отсто понизок во 2023 година од просекот во 2022 година.

Во последниот месец од 2023 година, индексот падна за околу 10 отсто во споредба со декември 2022 година. Падот на цените на храната во 2023 година доаѓа и покрај тешката година за безбедноста на храната ширум светот.

Ефектите од климатските промени како што се сушите, поплавите и природните феномени во комбинација со последиците од војната во Украина, забраните за трговија со храна кои дополнително ја зголемија инфлацијата на храната и послабите валути особено им наштетија на земјите во развој.

Иако прехранбените производи, како што се житарките, паднаа по големите скокови во 2022 година, олеснувањето не го почувствуваа малите трговци и потрошувачите. Повеќе од 333 милиони луѓе се соочуваат со акутна несигурност на храна во 2023 година, според друга агенција на ОН, Светската програма за храна.

Минатата година, особено оризот и шеќерот беа проблематични поради климатските ефекти во регионите на Азија, а следствено и цените се зголемија, особено во африканските земји.

Индексот на житни култури на ФАО, без оризот, минатата година беше 15,4 отсто под просекот во 2022 година, „што ги одразува добро снабдените глобални пазари“. Состојбата е таква и покрај тоа што Русија се повлече од воениот договор кој овозможи проток на жито од Украина во земјите од Африка, Блискиот Исток и Азија.

Земјите кои купуваат пченица се снабдуваат од други места, особено од Русија, со цени пониски отколку пред почетокот на војната, велат аналитичарите.

Индексот на оризот на ФАО се зголеми за 21 отсто минатата година поради ограничувањата на извозот на некои видови ориз од Индија и загриженоста за влијанието на Ел Нињо врз производството на ориз, што значеше повисоки цени за семејствата со ниски приходи, особено во Сенегал и Кенија.

Слично на тоа, индексот на шеќер минатата година го достигна највисокото ниво од 2011 година, зголемувајќи се за 26,7 отсто во однос на 2022 година поради загриженоста за ниските залихи. Ова беше под влијание на големите суши што ги оштетија жетвите во Индија и Тајланд, вториот и третиот по големина извозник на шеќер во светот.

Сепак, индексот на шеќер се подобри во последниот месец од 2023 година, достигнувајќи го најниското ниво за девет месеци поради силната понуда од Бразил, најголемиот извозник на шеќер, и Индија, која ја намали употребата на стоката за производство на етанол.

Во меѓувреме, цените на месото, млечните производи и растителното масло паднаа во споредба со 2022 година.

Поврзани новости