За лукот велиме дека е најмоќниот природен антибиотик, но што значи тоа?
Лукот содржи алицин, кој се ослободува при консумирањето. Алицинот убива различни видови бактерии, има антисептички ефект, спречува репродукција на микроорганизми, но исто така се уништува на високи температури што значи дека најздраво е лукот да се консумира свеж и термички необработен.
Еве што се случува со нашето тело ако секој ден јадеме лук:
1. Го штити кардиоваскуларниот систем. Едно чешне лук на ден помага при зајакнување на крвните садови, ја стимулира циркулацијата на крвта и ја намалува концентрацијата на холестерол во телото.
2. Според научните истражувања, лукот го намалува нивото на шеќерот во крвта за околу 25 отсто.
3. Го зајакнува имунитетот, ги неутрализира слободните радикали и токсините кои му штетат на организмот.
4. Поттикнува производство на желудочен сок, го регулира функционирањето на панкреасот и го подобрува апетитот.
5. Успешно се бори против паразити во човечкото тело.
6. Може да го забави процесот на таложење на соли, ги обновува ‘рскавиците и зглобното ткиво и служи како превенција од остеопороза.
7. Исклучително е богат со антиоксиданти, флавоноиди, витамини од групата Б и киселини кои се во состојба да ја регенерираат кожата, ѝ даваат еластичност и се борат против појавата на акни и брчки.
8. Нутриционистите веруваат дека воведувањето на лукот во исхраната предизвикува губење на вишокот килограми.