НАЈНОВО

Здравје

Анксиозност и несоница нови симптоми на коронавирус

Губењето на вкусот и мирисот некогаш беше еден од главните индикатори дека можеби сте заразени со COVID, но како што новиот сој, познат како JN.1 („потомството“ на омикронот) се шири се повеќе и повеќе во Велика Британија, наместо тоа почнуваат да се појавуваат нови необични симптоми.

Последното истражување на Канцеларијата за национална статистика, врз основа на примероци од повеќе од 27.000 луѓе, обработено помеѓу 7 и 13 декември, покажа дека загубата на мирис или вкус е пријавена само во 3 проценти, односно 2% од испитаните.

Кашлањето останува чест показател (скоро 23%), а секрт од нос или кивање е најчесто пријавениот симптом (31%), но поединци, исто така, пријавиле главоболка (20%), слабост или замор (скоро 20%), мускулни болки (скоро 16%) и болки во грлото (13%).

Покрај тоа, најзачудувачки чести симптоми кои се појавиле се проблеми со спиењето и загриженост или вознемиреност – и двајцата биле пријавени кај околу 10 проценти од испитаниците.

Последните податоци на Агенцијата за здравствена безбедност на Велика Британија (UKHSA) наведуваат дека проценетата распространетост на коронавирусот во Англија и Шкотска до 13 декември е 4,2 отсто – што значи дека околу 1 на 24 луѓе би можеле да се тестираат позитивно за COVID во моментов.

Поврзани новости