НАЈНОВО

ЖивотЗдравје

Доктор Беќаровски: Ако одлучите да носите маска подобро ставете хируршка, отколку N95, Kn95 или FFP2

Доктор Нико Беќаровски преку социјалните мрежи ги советува граѓаните дека доколку сакаат да се заштитат од загадениот воздух подобро е да носат обични хируршки маски.

Сите нови независни студии покажаа дека обичните хируршки маски апсорбираат повеќе од 60% од P.M. 2.5 честичките.

Ако одлучите да носите маска за заштита од загадувањето, подобро ставете пред секое излегување нова хируршка маска од 2 денари, отколку да ја носите истата N95, Kn95 или FFP2 со денови и недели, а многумина и со месеци“, вели тој.

Поврзани новости