НАЈНОВО

Здравје

Како зимата влијае врз метаболизмот

Новото истражување на Универзитетот во Копенхаген сугерира дека нашите навики за јадење во текот на зимата всушност можат да бидат покорисни за нашиот метаболизам.

Во текот на летото обично се чувствуваме поздрави со сонце и подолги денови. Сепак, новото истражување на Универзитетот во Копенхаген сугерира дека нашите навики во исхраната во текот на зимата всушност можат да бидат покорисни за нашиот метаболизам. Научниците го проучувале метаболизмот и тежината на глувци изложени на зимска светлина.

Инспирацијата за студијата дојде од значајните варијации на дневната светлина низ светот. Истражувачите сакале да откријат што значат сезонските разлики во светлината за метаболизмот.

„Јас сум од Австралија и кога првпат дојдов во Данска, не бев навикнат на огромната разлика во должината на денот помеѓу летото и зимата, па ме интересираше како тоа може да влијае на метаболизмот“, рече Левин Смол, кој го спроведе истражувањето со неговиот тим во Центарот за основни метаболистички истражувања на Универзитетот во Копенхаген.

Истражувачите откриле дека глувците изложени на зимска светлина имале помала тежина и дебелеење. Тие покажале поредовна шема на исхрана во текот на 24 часа, што резултирало со подобрено метаболичко здравје, според Science Daily.

„Дали разликите во светлосните часови влијаат врз метаболизмот? Одговорот е ДА. Понатамошните истражувања кај луѓето може да откријат дека менувањето на нашата изложеност на вештачка светлина во текот на ноќта или изложувањето на природна светлина во текот на целата година може да биде од корист за нашето метаболичко здравје“, заклучи Левин Смол.

Меѓутоа, бидејќи истражувањето е спроведено на глувци како експериментални субјекти, не може да се претпостави дека истото важи и за луѓето, пренесува Index.hr.

Поврзани новости