НАЈНОВО

Битола инфо

КС Групацијата денес официјално ги додели стипендиите за поддршка на младите во образованието

Денеска во прекрасниот амбиент на ресторанот Голд Фелициа во Битола, директорите на КС Групација, претставници на Евротип, Голд Слот Клуб, Голд Фелициа, КС Сервис, Агроброд, Премиум Сејфти Солушн и 77битс во соработка со локалните образовни институции ги потпишаа договорите за стипендирање и практиканство со учениците од средното училиште СОЕУ „Јане Сандански“ , како и студенти од Факултетот за Информатички и Комуникациски Технологии од Битола и Меѓународниот Славјанскиот Универзитет.

Овие партнерства со локалните образовни институции означуваат моќна соработка помеѓу бизнис секторот и идните лидери на Битола.

Договорите вклучуваат стипендии кои обезбедуваат финансиска помош за студентите, додека програмите за практиканство се дизајнирани да обезбедат искуство и менторство со што овие иницијативи колективно поттикнуваат средина на академска извонредност и личен раст.

На свеченото доделување свое обраќање имаше продеканот на Факултетот за Информатички и Комуникациски Технологии Проф. Др. Божидар Миленковски.

-Поздрав до КС Групацијата која ги овозможи стипендиите за студенти од Информатички Комуникациски Технологии и од тој колектив сум и јас.
Честитки до студентите да бидат мотивирани да ги оправдаат овие стипендии, а тоа ќе го направат доколку покажат добри резултати во текот на студирањето.- истакна продеканот Д-р Божидар од УКЛО.

Покрај формалните договори, настанот беше исполнет со забава и ентузијазмот на сите вклучени во негувањето на соништата и аспирациите на младите.

Средното економско училиште нуди можности за учениците.
– Чест и задоволство е да се присуствува на еден ваков настан кога нашите ученици од средното економско училиште се активно вклучени да учествуваат во КС Групацијата и да ја добијат оваа вредна награда.
Нашето училиште е стручно кое нуди можности спремни да излезат во процесот на пазарот на трудот и активно да се вклучат, но тука е и Универзитетот кој дава целосна поддршка да можат да го продолжат своето образование и ние како Општина да ги искористиме како кадри кои ќе ни помагаат. – истакна в.д директорката на Средното Oпштинско Eкономско Училиште „Јане Сандански“ – Билјана Јанкуловска.

Иницијативата за стипендирање на студенти во Пелагонискиот регион.

– Ви благодарам за соработката и поддршката која ни ја дадовте, би сакала да се обратам до корисниците на стипендиите.
КС Групацијата е започната со околу 20 луѓе кои се моментално присутни денес и сите ние сме биле студенти од нашите факултети и средни училишта. Нашата групација во моментот на основање броеше околу 100 вработени лица за денес да стигнеме до 1500 вработени и да работиме во 10 различни сектори.
Сите ние сме имале понуди да заминеме во странство, но сме одлучиле да останеме тука и да продолжеме да го остваруваме она што нашите родители ги започнале. Токму и од тука е и иницијативата да започнеме со стипендирање на студенти во овој Пелагонискиот регион и да им покажеме на сите нови идни кадри дека работата од соништата е токму тука. – изјави Марина Милошевска комерцијален директор на КС Групацијата.

Идните стипендисти на КС Групацијата се: Петар Митревски студент во прва година на факултетот за Информатички и Комуникациски Технологии, Валентин Стојановски студент во втора година на факултетот за Информатички и Комуникациски Технологии, Марко Зајков ученик во прва година во средното економско училиште СОЕУ „Јане Сандански“, Анастасија Велевска од Факултетот за Економија- смер финасии и банакрство од Меѓународниот Славјанскиот Универзитет и Ана Марија Крстевска од Факултетот за Економија -смер менаџмент и претприемништво од Меѓународниот Славјанскиот Универзитет.

КС Групацијата како општествена компанија го отвора патот за повеќе иницијативи кои ги поддржуваат младите и образованието во Пелагонискиот регион.
Тоа е одличен пример за тоа како корпоративниот сектор и образовните институции можат да ги здружат силите за да имаат позитивно влијание врз животите на следната генерација.

Поврзани новости