НАЈНОВО

Балкан

Над 40 милиони за зелена нафта ќе добијат грчките земјоделци

Од втори април во Грција ќе се изврши аконтацијата на акцизата за земјоделска нафта во износ од 41 милион евра на 300.000 земјоделци, соопшти министерот за рурален развој и храна, Лефтерис Авгенакис, информира То Вима.

Министерот најави дека следната недела официјално ќе започне консултацијата за новата регулатива на ЕЛГА, велејќи дека таа ќе стане „поефикасна, подемократска, пофункционална и поправедна“. Тој повика на промени во ЗЗП за да се ослободат производителите од административните оптоварувања, истакнувајќи дека неговата имплементација треба да се олесни и предупреди дека доколку не се направат потребните промени, ниту една земја-членка нема да може да апсорбира 100% од нејзината распределба.

Зборувајќи за еколошките шеми и бирократските потешкотии, Авенакис посочи дека тие се резултат на политиката на социјалистите, зелените и левицата, кои го имаа мнозинството во ЕУ кога се разговараше за ЗЗП. „Ние ја поддржуваме и животната средина, но освен животната средина има и земјоделци“, истакна тој, додавајќи дека „ЕПП не е против „зелената транзиција“, туку апелира тоа да се направи на понепречен начин.

Поврзани новости