НАЈНОВО

ЖивотПсихологија

Некои луѓе мислат дека се дел од реално ТВ шоу – Интересни психолошки факти за човеката психа

Психата на човекот е навистина сложена, па така со преку 86 милијарди неврони, 2,5 милиони гигабајти меморија и преку 50.000 мисли дневно, човечкиот мозок е навистина зачудувачки. Постојано се истражува околу тоа и токму тие истражувања можеби сепак до некаде, ни помагаат да разбереме зошто сме такви какви што сме.

Еве неколку факти за човечкиот мозок кои ќе ве натераат да размислите околу тоа.

Сарказмот е знак за здрав мозок

Истражувањата покажуваат дека луѓето кои веднаш би можеле да употребат сарказам како одговор на тривијално прашање имаат здрав ум. Понатаму, оние кои добро го разбираат цинизмот се добри и во читањето на мислите на луѓето.

Сè што кажува вашиот ум има реакција од клетките во вашето тело

Ова е причината зошто големите количини на негативност завршуваат со рушење на вашиот имунолошки систем и прават да се чувствувате лошо.

Солзите укажуваат на причината за плачење

Ако првата солза дојде од десното око, лицето плаче солзи радосници. Во спротивно, лицето плаче од болка.

Да се ​​има план Б само ќе ја направи помала веројатноста за успех на планот А

Универзитетот во Пенсилванија спровел низа експерименти кои откриле дека волонтерите кои подготвиле резервен план пред да започнат со задачата, работеле полошо од оние кои немале друга опција.

Стравот е навистина добро чувство доколку не сте во вистинска опасност

Има луѓе кои сакаат страшни филмови, а има луѓе кои не сакаат, а разликата можеби е во нивните хормони. Ваквите активности ви даваат адреналин, допамин и ендорфин од одговорот на борба или бегство.
Сепак, вашиот мозок знае дека не сте во вистинска опасност, па сепак го добивате тоа природно ниво на хормонот, и покрај тоа колку се чувствувате исплашени.

Некои луѓе се плашат да се чувствуваат премногу среќни

Ова е поради стравот од моделот дека нешто трагично може да се случи следно.

 

Да се ​​биде осамен е полошо за вашето здравје отколку што мислите

Студијата на Универзитетот Харвард открила врска помеѓу екстремната осаменост и нивото на протеините кои ја згрутчуваат крвта одговорни за мозочни удари и срцеви удари. Со други зборови, недостатокот на блиски луѓе може да го има истиот смртоносен ефект како и пушењето.

Има причина зошто песната ви е омилена

Не се работи само за текстот или мелодијата, туку затоа што таа песна ја поврзувате со некој емотивен настан во вашиот живот.

Има психолошка причина зошто сте почувствувале дека вашиот телефон вибрира кога всушност нема известување

Оваа состојба се нарекува синдром на фантомски вибрации, а од него страдаат неверојатни 68% од населението.

Некои луѓе го живеат животот како да се во реално ТВ шоу

Тие страдаат од она што се нарекува Труман синдром. Пациентите со ова ментално растројство веруваат дека тие се навистина ѕвезди на реално ТВ шоу.

Поврзани новости