НАЈНОВО

АвтомобилиЖивот

Продажбата на електрични автомобили е речиси иста како на дизелите

Електричните автомобили се оние чија продажба расте најмногу во новорегистрираните возила во Европа во 2022 со пораст од 29,3% според податоците на AЦЕА. Сега се блиску до дизелите според продажните бројки.

Постојаното зголемување на продажбата на електрични автомобили во Европа е факт кој веќе е јасен веќе неколку години, но бројките за цела 2022 година објавени од AЦЕА (Асоцијација на европски производители на автомобили) потврдуваат дополнителен пораст.

Автомобилите на батерии бележат +29,3% од регистрациите во споредба со 2021 година и го задржуваат четвртото место меѓу најпродаваните на Стариот континент, но сега се подготвуваат да го надминат дизелот.

*Бензински автомобили: 36,7% (-12,5%)
* Благи и целосни хибридни автомобили: 23,3% (+8,5%)
* Дизел автомобили: 14,5% (-20,9%)
* Електрични автомобили: 13,9% (+29,3%)
* Плаг-ин хибридни автомобили: 8,9% (-2,7%)
* Автомобили со ТНГ и етанол: 2,2% (+13,7%)
* Автомобили со природен гас: 0,1% (-57,6%)

На прво место меѓу изворите на гориво за автомобили купени во Европа е бензинот, но со пад од 12,5% (4.144.763 автомобили) и со пазарен удел намален на 36,7%. Германија останува земја со најголем број бензински автомобили регистрирани во 2022 година, а потоа следат Обединетото Кралство и Франција. Италија и Шпанија прават сè за да го задржат бензинскиот автомобил на врвот на табелата, но сè уште во надолна линија во односн на 2021 година.

Благи и целосни хибридни автомобили: 23,3% (+8,5%)
Второто скалило на подиумот оди кај хибридните автомобили кои со 2.638.899 автомобили бележат пораст од 8,5% и претставуваат 23,3% од пазарот.
Во овој случај, меѓу водечките земји се Италија, Германија и Обединетото Кралство кои имаат над 400.000 регистрации годишно.

Дизел автомобили: 14,5% (-20,9%)
На трето место и во постојан пад е продажбата на дизел автомобили која со 1.639.766 примероци бележи -20,9% и има пазарен удел од 14,5%.
Германија, Франција, Италија и Шпанија се земјите каде што се регистрирани најмногу автомобили со дизел погон, додека во Обединетото Кралство продажбата на дизел автомобили опаѓа (-38,9%).

Електрични автомобили: 13,9% (+29,3%)
Со вкупно 1.575.079 автомобили регистрирани во 2022 година (ЕУ+ЕФТА+Велика Британија), електричните возила и возилата со горивни ќелии имаат пазарен удел од 13,9%. Заслугата е пред се на големите пазари како Германија, Франција, Обединетото Кралство, но и на електричните упоришта како Норвешка и Шведска (од околу 95.000 автомобили до 471.000 во зависност од земјата).

Plug-in хибридни автомобили: 8,9% (-2,7%)
Петтата европска позиција ја заземаат plug in хибридните автомобили кои со 1.013.827 регистрации бележат -2,7% на годишно ниво и пробив на пазарот од 8,9%.
Општиот пад на PHEV се компензира само со зголемувањето на продажбата во Германија (+11,3%), додека во Франција, Обединетото Кралство, Шведска и Италија трендот останува негативен.

Автомобили со ТНГ и етанол: 2,2% (+13,7%)
ТНГ и етанол заедно, пак, забележаа раст на европско ниво, со 257.461 регистрирани автомобили во 2022 година, учество од 2,2% и +13,7% во однос на претходната година.

Автомобили со природен гас: 0,1% (-57,6%)
Крајот на рангирањето на автомобили што се продаваат во Европа според снабдувањето со гориво е метанот кој сега претставува само 0,1% од пазарот. Во 2022 година се регистрирани 18.421 автомобили на природен гас, што е намалување од 57,6%.

Поврзани новости